تلاش داریم در این مقاله به طور کامل به مهم ترین نکات اجاره خانه در 1402 و نکاتی که در اجاره خانه باید به آنها توجه کرد، اشاره کنیم. به دلیل هزینههای بالا و چالشهایی که معمولاً در اجاره خانه وجود دارد، بهتر است قبل از هر اقدامی، بودجه خود را بررسی کرده و بر اساس آن برنامهریزی کنید.
یکی از مسائل حائز اهمیت برای افرادی که در حال اجاره یا تمدید قرارداد مسکن هستند، میزان پرداختی اجاره است؛ زیرا بسیاری از افراد به اطلاعات کافی درباره قوانین اجاره مسکن در سال جدید دسترسی ندارند. برای آگاهی از مهم ترین نکات اجاره خانه در 1402، تا انتهای مقاله، همراه ما باشید.
نکات مهم در هنگام اجاره آپارتمان
با توجه به مهم ترین نکات اجاره خانه در 1402، در هنگام اجاره یک آپارتمان مسکونی، باید به نکات زیر توجه کنیم:
قبل از امضای قرارداد اجاره، آن را به دقت مطالعه کنید و از شرایط و مفاد آن آگاه شوید. اگر ترمیمات یا توافقات خاصی مورد نیاز است، حتماً در قرارداد تعیین شود.
میزان اجاره ماهیانه را همراه با هزینههای اضافی مانند: قبضهای آب، برق، گاز و عوارض محلی در نظر بگیرید. همچنین، بپرسید که آیا هزینههای نگهداری و تعمیرات را شما یا صاحب ملک باید پرداخت کنید.
از وضعیت ملک اطمینان حاصل کنید. از اتاقها، تاسیسات، پارکینگ، آسانسور و سایر امکانات بررسی کنید و از هر نقصی به مالک اطلاع دهید. همراه با مالک در مورد نحوه بازگشت وجه تضمین، مقدار آن و شرایط استفاده و تحویل ضمانتنامه توافق کنید.
موقعیت آپارتمان نیز اهمیت دارد. به دسترسیهای راحت به حمل و نقل عمومی، خدمات اساسی، فروشگاهها و خدمات دیگر توجه کنید. در صورت لزوم، قیمت و شرایط را مذاکره کنید. بعضی اوقات قراردادها قابل تغییر است و با مذاکره میتوانید به شرایط بهتری دست یابید. با رعایت مهم ترین نکات اجاره خانه در 1402، اجارهی یک آپارتمان مسکونی را به طور احسنت خواهید انجام داد.
بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری ملک
نحوه قرارداد اجاره 1402
به منظور بررسی مهم ترین نکات اجاره خانه در 1402 و به طور کلی قرارداد اجاره یک توافق موقت در قانون مدنی است که باید در آن مدت آغاز و پایان آن مشخص شود. پس از پایان اجاره و در صورت عدم تمدید قرارداد، مستاجر موظف است ملک اجارهای را تخلیه و به موجر تحویل دهد.
در قراردادهای اجاره منتهی به عام ۱۴۰۱، این قرارداد به طور اجباری تمدید میشد، به این معنی که پس از پایان آن، مستاجر نیازی به تخلیه ملک نداشت و صاحب ملک نمیتوانست مستاجر را بیرون کند. همچنین، حکم تخلیه نیز به صورت قانونی صادر نمیشد.
در واقع، درباره تمدید قراردادهای اجاره تا سه ماه پس از پایان عملکرد مقررات مبارزه با کرونا، تصمیمی اتخاذ شده بود. اما این شرایط در قراردادهای اجاره منتهی به عام ۱۴۰۲ وجود ندارند.
به عنوان مثال، حکم تخلیه مستاجر به دلیل شیوع بیماری کرونا در قراردادهای منتهی به عام ۱۴۰۱، تحت شرایط ویژهای اعمال میشد. اما در حال حاضر، قانون اجاره بر طبق روال قبلی اجرا میشود و هیچ استثناءی وجود ندارد.
نکات حقوقی قرارداد اجاره 1402
با توجه به بررسی مهم ترین نکات اجاره خانه در 1402 و تصمیم جدید، در قرارداد اجاره منتهی به سال ۱۴۰۱، مالک ملک نمیتوانست پس از پایان مدت اجاره مستاجر را به تخلیه مجبور کند. بنابراین، این قرارداد تا سه ماه پس از پایان کرونا تمدید میشد.
اما در برخی موارد، مالک با استناد به شرایطی که در آن ذکر شده است، میتواند از مستاجر درخواست تخلیه ملک را داشته باشد. این شرایط عبارتند از:
- وقوع شرایطی که مالک قصد ساخت یا فروش واحد مسکونی خود را دارد یا واحد را به صورت قطعی منتقل کرده است.
- وقوع شرایطی که مالک واحد مسکونی را برای فرزند خود که در حال تشکیل خانواده است یا در شرف ازدواج است، نیازمند میباشد.
- عدم پرداخت مستاجر بهموقع هزینه اجاره برای چند ماه.
- وقوع مشکلات اخلاقی یا مشکلات دیگری که مستاجر برای ملک ایجاد کرده است.
با توجه به این شرایط، در قرارداد اجاره ۱۴۰۱، مالک میتوانست از مستاجر درخواست تخلیه عین ملک را داشته باشد.
نرخ افزایش هزینههای اجاره در قرارداد اجاره سال ۱۴۰۲
به منظور توجه به مهم ترین نکات اجاره خانه در 1402 و نرخ افزایش بها اجاره تا پایان مدت اجاره، امکان تغییر در مبلغ اجاره وجود ندارد.
اما در صورت تمدید قرارداد اجاره، تغییر در مبلغ اجاره امکانپذیر خواهد بود. این مورد نیز بر اساس شرایط قرارداد اجاره سال ۱۴۰۲ و تصمیمات اداره راه و شهرسازی تغییر کرده است.
بر این اساس، هر فردی که قرارداد اجاره اش به اتمام رسیده باشد، با درصدی که اعلام شده است، قادر به تمدید قرارداد اجاره خود خواهد بود و نیازی به جابجایی و اسبابکشی نخواهد بود.
در تهران، میزان افزایش در هزینه اجاره برای تمدید قراردادهای اجاره ۲۵ درصد، در کلانشهرها ۲۰ درصد و در سایر شهرها ۱۵ درصد است.
نحوه تمدید اجاره
بحث اصلی در زمینه قراردادها، نه تنها تنظیم آنها است، بلکه تمدید قراردادهایی است که در سال گذشته به انجام رسیدهاند. اگر قصد دارید در محل اجاره شده خود بمانید، توصیه میشود به جای تنظیم یک قرارداد اجاره جدید برای سال ۱۴۰۲، قرارداد قبلی خود را تمدید کنید.
اگرچه در سال ۱۳۹۹، ستاد مبارزه با کرونا اعلام کرده بود که قراردادهای اجاره به صورت خودکار تمدید خواهند شد، اما این قانون همچنان در سال ۱۴۰۱ نیز اعتبار داشت.
براساس این قوانین، قرارداد اجاره یک واحد مسکونی به صورت اجباری تمدید میشد و هزینه تمدید قرارداد اجاره آپارتمان نیز لازم نبود.
قانون تمدید اجاره 1402
بعد از بهبود بیماری کرونا، قانونگذار درباره قانون تمدید قرارداد اجاره در سال ۱۴۰۲ اظهار نظری جدید ارائه نکرده است. فقط درباره نرخ افزایش اجاره بیان کرده است که در شهر تهران ۲۵ درصد افزایش مییابد.
با این حال، اگر امکان تمدید خودکار برای ملک مسکونی وجود نداشته باشد، بهتر است با در نظر گرفتن هزینه تمدید قرارداد اجاره مسکن، با بررسی مهم ترین نکات اجاره خانه در 1402 یکی از راهکارهای زیر برای تمدید قرارداد را در نظر بگیرید:
۱. امکان تمدید قرارداد به صورت شفاهی بین مالک و مستاجر وجود دارد. به عنوان مثال، مالک به صورت شفاهی به مستاجر بگوید که میتواند یک سال دیگر هم در ملک من اقامت داشته باشد.
۲. گاهی اوقات مالک و مستاجر تصمیم میگیرند در پشت اجارهنامه قدیمی بنویسند که قرارداد تا یک سال دیگر تمدید شده است.
۳. روش دیگر و مطمئنتر این است که هر دو طرف به دفاتر املاک مراجعه کرده و قرارداد را به صورت رسمی تمدید کنند. در این روش، باید مبلغی به عنوان هزینه تمدید قرارداد اجاره خانه پرداخت شود.
البته باید توجه داشت که با راهاندازی سامانه تمدید و تنظیم قرارداد الکترونیک اجاره، دیگر نیازی به استفاده از روشهای سنتی برای تمدید و تنظیم قرارداد اجاره در سال ۱۴۰۲ نیست.
این سامانه در حال حاضر به صورت آزمایشی راهاندازی شده است و تنها مالکان املاکی که سند رسمی دارند میتوانند از این سامانه استفاده کنند.
نکته دیگر این است که استفاده از این سایت کاملاً رایگان است و نیازی به پرداخت هزینه به بنگاههای املاک نیست.
کلام پایانی
ما در این مقاله به طور کلی به بررسی مهم ترین نکات اجاره خانه در 1402 پرداختیم و در ادامه نیز برای تمدید و تنظیم قرارداد اجاره در سال ۱۴۰۲، شما دو روش میتوانید انتخاب کنید.
روش اول، استفاده از روش سنتی و پشت نویسی ورقههای اجاره است. در این روش، شما میتوانید خودتان قرارداد را تمدید و تنظیم کنید. همچنین، روش دوم، استفاده از بنگاههای مشاور املاک است که معمولاً این روش هزینه بیشتری دارد.
ضمناً، در سامانه تمدید قراردادها که به صورت آزمایشی راه اندازی شده است، شما قادر هستید به صورت الکترونیک و بدون پرداخت هزینه اجاره را تمدید کنید.
لازم به ذکر است که در سال ۱۴۰۲، به دلیل شیوع ویروس کرونا، تمدید اجاره به صورت اجباری انجام میشد. اما در سال جدید، از آنجایی که وضعیت کرونا بهبود یافته است، تمدید باید با توافق طرفین انجام شود.